kids at home kop

Ouders met kinderopvang bezorgd over dalende vaccinatiegraad

De meeste ouders hebben de gewenste vorm van kinderopvang en zijn tevreden over deze opvang.
Wel maakt de meerderheid van de ouders zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad onder kinderen. Zes op de tien ouders zijn voorstander van het verplicht vaccineren voordat kinderen van de opvang gebruik mogen maken. Dat blijkt uit de vierde meting van het onderzoek dat Ipsos I&O uitvoerde in opdracht van de directie kinderopvang van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

30 september 2024 | Roy van der Hoeve & Carolien Veldkamp

Delen Download het rapport

Ouders met kinderopvang bezorgd over dalende vaccinatiegraad

Driekwart ouders heeft gewenste vorm van opvang, gastouderopvang best beoordeeld

De drie meest gebruikte vormen van opvang door ouders in dit onderzoek zijn grootouders, de buitenschoolse opvang en de kinderdagopvang. Driekwart van de ouders met opvang zegt zelf de gewenste vorm van opvang te hebben. Als ouders niet de opvang van hun voorkeur hebben, is dit onder andere omdat de gewenste vorm te veel geld kost, de gewenste dagen niet beschikbaar zijn of omdat familie niet kan oppassen. Ouders blijven de opvang positief beoordelen. Gastouderopvang blijft de hoogste score krijgen (een 8,4). De buitenschoolse opvang (BSO) wordt het laagst beoordeeld, al is het nog steeds een 7,5 en is deze waardering stabiel sinds 2022.

Figuur 1 – Rapportcijfer voor de kinderopvang die ouders gebruiken

Geen opvang omdat dit niet nodig is of omdat opvang te duur is

Een vijfde van de ouders maakt helemaal geen gebruik van kinderopvang, omdat ze bijvoorbeeld hun werk zo hebben gepland dat ze geen opvang nodig hebben, niet beiden werken of omdat de opvang te duur is. Veertien procent van de ouders zonder opvang, zou liever wel opvang willen. We zien dat relatief meer hoger opgeleiden en ouders met een hoog inkomen een vorm van formele opvang hebben (dagopvang, BSO of gastouderopvang). Ouders waarbij één ouder (in plaats van beide ouders) werkt hebben vaker helemaal geen opvang.

Wachtlijst opvang kan zorgen voor stress en onzekerheid

Vergelijkbaar met eerdere metingen, staan ouders met formele opvang (dagopvang, BSO of gastouderopvang) vaker op een wachtlijst (18%) dan ouders zonder formele opvang. Een deel van de ouders heeft de opvang waarop zij wachten op dit moment nog niet nodig (35%), sommigen wachten op een plek op specifieke dagen (30%) of een specifieke opvang (22%). Ouders vinden oplossingen voor ontbrekende opvang door minder te werken (20%), familie te laten oppassen (18%) of andere dagen of uren te werken dan hun voorkeur heeft (18%). Voor een deel van de ouders, waaronder ook ouders die de opvang op dit moment nog niet nodig heeft, zorgt de wachtlijst voor stress en zorgen. 

Zorgen over dalende vaccinatiegraad, meerderheid ouders met opvang wil verplichte vaccinatie

Bijna twee derde (63%) van de ouders met opvang (dagopvang, BSO of gastouderopvang) maakt zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad onder kinderen. Ruim een derde is bang dat hun kind ziek wordt als gevolg van de dalende vaccinatiegraad op de opvang (38%), maar bijna niemand houdt zijn kind thuis om deze reden (5%). Zes op de tien ouders vinden dat vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma verplicht moet worden voor de opvang. Een groep van 17 procent is het hier niet mee eens, een vijfde twijfelt en 2 procent heeft geen mening. Voorstanders van verplichte vaccinatie vinden met name dat de overheid en/of kinderopvangorganisaties dit zelf mogen beslissen (77%). Een kwart vindt dat medewerkers van de opvang dit mogen beslissen en eveneens een kwart vindt dat oudercommissies dit mogen beslissen.

Figuur 2. Stelling met betrekking tot dalende vaccinatiegraad (van de ouders met een vorm van formele opvang), (n=1301)

Merendeel ouders bespreekt de opvoeding met de pedagogisch medewerkers/gastouders

De meerderheid van de ouders (85%) praat vaak met de pedagogisch medewerkers of gastouders als zij hun kind komen halen of brengen. Een deel (62%) bespreekt de opvoeding wel eens met hen, een kleinere groep (42%) ziet hen als partners in de opvoeding. Naast de gesprekken met de medewerkers, zijn ouders met name betrokken vanwege informatie in de app (68%) of het lezen van de nieuwsbrief (60%) van de betreffende opvangorganisatie.

Merendeel ouders onbekend met beleid rondom incidenten

De meerderheid van de ouders met kinderopvang weet niet waar zij een incident zouden melden (54%) en weet niet wat het beleid rondom incidenten is (69%) bij hun kinderopvangorganisatie.

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een online vragenlijst, uitgezet onder (toekomstige) ouders in het I&O Research panel. Het gaat hierbij om ouders met kinderen tot 12 jaar. De dataverzameling van deze vierde meting vond plaats in juli 2024. In totaal vulden 1.912 respondenten de vragenlijst volledig in. De data is gewogen op geslacht, leeftijd en regio zodat de uitkomsten op deze kenmerken representatief zijn voor ouders. 

Het onderzoek werd door Ipsos I&O uitgevoerd in opdracht van de directie kinderopvang van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Zie voor meer informatie Het Kennisplatform Werk en Inkomen voor de rapportage en factsheet van deze meting. Ervaringen met kinderopvang – juli 2024 (meting 4) | Rapport | Kennisplatform Werk en Inkomen

Contact

Jolanda Bergman
Vossenholen 7
5294 NH Gemonde
073-5517349 / 06-10109720
info@kids-at-home.net
Volg ons op Facebook!

hoofden groot oranje

Openingstijden

De gastouders bepalen zelf hun openingstijden. Veel gastouders zijn ook flexibel beschikbaar. Dit is de zien aan het label "Flexibele gastouder".

GGD Inspectie

Wij worden getoetst door de GGD. Bekijk het verslag hier.

Beer Kiki

Beer Kiki staat voor Kansen in Kinderen. Een uniek ontwikkeling stimuleringsprogramma speciaal ontwikkelt voor de gastouderopvang. Veel van onze gastouders werken met Beer Kiki, je kunt dit zien aan de stempel "Beer Kiki Gastouder"